top of page
  • Foto van schrijverMarthe

Nagasaki

In het knal roze vliegtuig, naar Nagasaki!

Voor 15,550 yen (€103) heb je een retour van Osaka International Airport (KIX) naar Nagasaki Airport (NGS). Het vliegen duurt ongeveer 1 uur en 15 min maar in totaal met wachten ben je toch iets van 3 uur onderweg. Ik had een plekje bij het raam en een oudere Japanse man naast me die een gesprekje aanknoopte, in het Japans. Voor het eerst werd ik nu ook ge "nihongo jozu-ed" (betekent: je Japans is goed). Mijn Japans is helemaal niet zo goed, ik heb nog steeds moeite met het vormen van zinnen, luisteren en begrijpen gaat mij beter af dan het daadwerkelijk spreken. Maar een simpel gesprek zoals, waar kom je vandaan en wat ga je doen kan ik nog wel voeren.


Het was erg leuk om Marianne weer te zien! 5 jaar geleden was ze ook in japan voor stage en nu woont ze voor uitwisseling in Nagasaki.Peace Park

Het Nagasaki Vredespark bied een herinnering aan de de tragische gebeurtenissen die zich op 9 augustus 1945 afspeelde, 3 dagen na de bombing op Hiroshima, toen Nagasaki het slachtoffer werd van de verwoestende atoombom (Fat Man). Kokura was in eerste instantie de target maar het zicht was geblokkeerd door een wolkendek, vervolgens is er besloten om naar het tweede target te gaan, Nagasaki. "Fat Man" explodeerde om 11:02 op een hoogte van 502 meter, 40,000 mensen waren opslag dood en een derde van de stad was verwoest.


Aan het einde van het Nagasaki Peace Park staat het Vredesstandbeeld, een bronzen beeld. Met één hand wijzend naar de hemel als symbool voor de dreiging van nucleaire wapens en de andere horizontaal uitgestrekt dat oneindige vrede symboliseert.

In het park zie je slierten met kleurrijke origami kraanvogels. Deze kraanvogels zijn een symbool voor vrijheid.Capsule Hotel

Als je me in 2018 hebt gevolgd dan weet je dat ik 5 jaar geleden ook in een capsule hotel heb geslapen (in Tokyo). Capsule hotels zijn, niet geheel verassend, goedkoper dan gewone hotels. Ze zijn dan ook een stuk minder privé. Het is in feite een grote slaapzaal maar je kan jezelf wel afzonderen van de andere gasten. Voor 14,553 yen (97) verbleef ik 3 nachten in het Capsule Hotel First Cabin.


5 jaar geleden had ik het erg benauwd in mijn capsule en hoopte dat het deze keer beter zou zijn, vooral omdat ik deze keer een business capsule had, een stuk ruimer, ik kon er zelfs in staan! Een capsule hotel heeft alles en je hoeft eigenlijk niks mee te nemen. Je krijgt een paar slippers, pyjama en handdoeken, al het andere wat je nodig hebt kan je pakken in de gezamenlijke ruimte, zoals tandenborstel, haarborstel, face wash etc etc. Er is 1 afgesloten douche ruimte en een public bath. De regels voor de public bath zijn het zelfde als die van een onsen. Het verschil tussen een onsen en een public bath is dat een onsen direct grondwater heeft en een public bath niet. Bij een public bath ben je naakt, net als hij een onsen. Alleen vrouwen zijn toegestaan in deze ruimte en vooraf douche je je eerst (zittend) en daarna kan je een bad nemen om je vervolgens weer af te spoelen onder de douche.


Ook nu was de capsule behoorlijk warm, beter dan de vorige keer, maar nog steeds erg warm. ik heb een mini hand ventilator opgehaald zodat ik die naast mijn bed kan zetten om zo toch wat verkoeling in mijn capsule te krijgen. De opvolgende nachten waren best prima te doen.Dejima

Dejima is een man-made eiland in de haven van Nagasaki, gebouwd in 1636 voor Portugezen afgezonderd van de Japanse populatie en om de activiteiten te controleren. Een aantal jaar later werden de Portugezen uitgezet en werd het een Nederlands Trading Station. Twee eeuwen was Japan gesloten voor buitenlanders, Nederlanders waren de enige in deze periode die voet mochten zetten in Japan,Dejima en mochten handelden.

Vandaag de dag is Dejima geen eiland meer omdat de aanliggende omgeving is verbouwd. De oude gebouwen zijn herbouwd en is nu een museum.


Niet geheel onverwacht zijn er met deze geschiedenis dan ook veel Nederlandse dingen te vinden. Door heel Nagasaki zijn Nederlandse vlaggen te zien en poging tot Nederlandse snacks... al hebben ze meer Nederlandse namen en is er niet heel veel Nederlands aan. Bij het kopen van de tickets voor Dejima kregen we ook de vraag of we een Engelse of Nederlandse brochure wilden. Ja, Nederlands natuurlijk!Seaside Park


Nagasaki Seaside Park is vlak naast Dejima. Vanaf het park kan je Matsugae Terminal zien, waar internationale cruise schepen aanleggenInasayama

Mount Inasa is 333 meter hoog dichtbij Nagasaki's centrum. De top kan je bereiken met een kabelbaan, bus of auto. Volgens vele is hij gerankt als een van de 3 beste nacht uitzichten van Japan naast Mt Hakodate (Hokkaido) en Mt Rokko (Kobe).


Met de kabelbaan duurt het ongeveer 5 minuten de berg op en kost 1250 yen (8,30, round trip) en is een 15 min lopen van de Takaramachi tramhalte.Meganebashi Bridge

Meganebashi (Spectacles Bridge) is de mooiste brug van een van de vele stenen bruggen over de Nakashima rivier. De brug heeft zijn naam gekregen omdat wat lijkt op een bril als je de reflectie in het water bekijkt. De brug is populair onder toeristen en scholieren die op schoolreisje zijn.


De brug is origineel gebouwd in 1634 en werd in de gaten gehouden door een Chinese monnik die vervolgens ook priester werd van de Kofukuji Tempel. De brug, samen met vele anderen was erg beschadigd door een overstroming in 1982 en is opnieuw gerepareerd.Chanpon

Chanpon is een beroemd lokaal gerecht uit Nagasaki en is beïnvloed door de Chinese keuken. Chanpon zit prop vol met verschillende soorten ingrediënten. Het heeft een soort one-pot style. Toppings (varkensvlees, octopus, fishcake, taugé en champignons) bedekken de dikke noodles in een rijke kippen en varkensbot bullion. De noodles zijn speciaal voor dit gerecht gemaakt en heet ook wel de Chanpon egg noodle.


Oh ja, op de noodles ligt geen kaas, dat is ei. Ik heb al snel geleerd dat als er iets op kaas lijkt in Japan, het waarschijnlijk geen kaas is.
41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Maru Travels

Japan

bottom of page