top of page
  • Foto van schrijverMarthe

Hirota Shinto Shrine


Hirota Shrine is een van de 3 shrines die deel uit maakt van een bijzonder verhaal in de geschiedenis, opgericht door Empress Jingu in de 3e eeuw.

In de 11th eeuw werd de Hirota Shrine aangemerkt als "een van de 20 honorable shrines in het land" en kreeg het de titel "Hirota Grand Shrine". Momenteel is het de enige grand shrine in Hyogo Prefectuur.Er zijn een aantal regels die je volgt bij het bezoeken van een shrine. Het is niet zo zeer verplicht, niet iedereen doet het en zeker als buitenlander word het ook niet van je verwacht. Voordat je de de torii bogen doorloopt is het belangrijk om dit vooraf te weten. Een torii gate geeft de heiligheid aan van de shrine, het markeert dat je een heilig gebeid betreed. Het scheidt de gewone wereld van de goden wereld. Een torii kan je ook wel zien als een officiële ingang naar het huis van de shinto god.

Om respect te tonen buig je 1 a 2x voordat je de boog door loopt. Daarna maak je de eerste stap met je linker voet. Denk er aan om aan de zijkant te lopen, het midden is waar de goden lopen.

Echter is het momenteel allemaal niet zo strikt. Ik zie genoeg mensen die niet buigen of met de linker voet stappen. Ook zijn er een paar die in de handen klappen (weer andere regels) en weer anderen die gewoon in het midden lopen.


Voordat je een gebed doet bij de shrine was je eerst je handen bij een 'temizuya', soort fontein maar dan anders. Sinds corona zijn de regels bij de temizuya anders en was je alleen nog je handen. Voorheen zat hier ook een ritueel aan vast.Zoals bij het lopen, het water heeft ook het bidden een ritueel. Algemene regel: buig twee keer, klap twee keer, buig een keer.

Maar dat verschilt ook weer per persoon, zie regelmatig mensen andere hoeveelheden klappen en buigen. Naar mijn idee heeft het meer iets weg van een wensput met een ritueel. Het is allemaal niet heel streng.

  1. Gooi geld Meestal is dat 5 yen ( Uitgesproken als 'go-en' wat bijna het zelfde klinkt als het woord voor 'good fortune')

  2. Buig 2x

  3. Klap 2x in je handen

  4. Doe je wens (zorg dat je rechterhand lager is dan je linker hand)

  5. Buig als je klaar bent44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Sapporo

Comments


Maru Travels

Japan

bottom of page